Ardahan kalesi hakkında bilgi


 
Ardahan Merkez'de, Halil Efendi Mahallesi'nde yer alan Ardahan Kalesi, Osmanlı döneminde,16. Yüzyıl ortalarında Kanuni Sultan Süleyman’ın emriyle inşa edilen, günümüze kadar ulaşmayı başaran Ardahan Kalemizin tarihi oldukça eskilere dayanıyor. 
Kalemizin çevresinde gerçekleştirilen prehistorik araştırmalarda eski Tunç Çağı’ na ait bulgular elde edilmiştir. 
Bununla birlikte kale tarih boyunca çeşitli krallıkların hâkimiyetine girmiştir. 
Tam olarak şehir merkezimizin kuzeyindeki Halil Efendi Mahallesi ile Ardahan Merkezini birbirinden ayıran Kura Nehrinin hemen sol yanında yer alan Kalemiz dikdörtgen bir mimariye sahiptir. 
Tarihi oldukça eskilere dayanan ve ilk inşa evresi kesinlikle bilinmeyen Ardahan Kalesinin Selçuklular tarafından yapıldığı ve Osmanlılar döneminde sürekli kullanıldığı bilinmektedir.
Kalenin dikdörtgen plan oluşturan sur duvarları baştan başa kare tavanlı ve çokgen planlı çok sayıda kule ile desteklenmiştir. Kule köşelerinde düzgün ve kesme taş, harç olarak Horasan harcı kullanılmıştır. Kalenin duvar örgü tekniği, çokgen kuleleri ve konumlandırılmış biçimi ile Rumeli Hisarını andırmaktadır. 
Batıdaki büyük kapısı üzerinde Arapça bir kitabe bulunmaktadır. Kitabede "Arap, Rum ve Acem ülkelerinin deniz ve karalarının sahibi padişahlar padişahı Selim Han'ın oğlu Sultan Süleyman-ı Azam namına yapılmıştır. Mülkü kıyame kadar baki kalsın." Yapıldığı tarih: Şevval 963 (Miladi 1544) (Rumi 956-960) yazmaktadır.
Ardahan Tanıtım merkezi A.T.M