Ardahan göle Dedeşen köyü

Zamanında bir tabur asker Dedeşen köyünün hemen yan tarafında bulunan dağın eteklerinde konaklar. Tüm askerler yorgun, bitkin ve açtır.Bölük komutanı bir manga askeri dedeşen köyüne gönderir, askeri doyuracak kadar yiyeceği olan birilerini bulamazlar. Umutsuz bir şekilde birliklerinin bulunduğu yere doğru giderlerken yolda yaşlı bir zat askerlere neden geldiklerini sorar.Askerler durumu anlatırlar.Yaşlı zat askerlere komutanına selem söyle akşam tüm bölüğü köye getirmelerini söyler.Askerler biraz şaşkın bir şekilde dedenın bulgurunu gören askerler Dede bu bulgur bir askere bile yetmez derler."Yaşlı zat " Siz gelin gerisini düşünmeyin" der ve akşam gelecek misafirleri için hazırlık yapmaya başlar.Nitekim askerler akşam köye geldiklerinde gözlerine inanamazlar.O yemeği ile koca bir tabur eskeri doyurur.Hatta yanlarına erzak olarak bile alırlar.Ayrılırken bölük komutanu yaşlı zat ın yanına giderek "DEDE bizi doyurdun ŞEN OLASIN "der ve köyün adı buradan Dedeşen olarak kalır.

Kültür:

BU KÖYDE TARİHİ AÇIDAN ÇOK ÖNEMLİ BİR CAMİ VE BİR TÜRBE BULUNMAKTADIR :
Dedeşen Köyü’nde bulunan bu caminin ne zaman ve kimin tarafından yapıldığı bilinmemektedir. Mimari üslubundan ötürü XV.yüzyılda yapıldığı sanılmaktadır. Osmanlı döneminde Dedeşen Köyü’nde cami, türbe ve çeşme gibi yapıların bulunduğu göz önüne alınacak olunursa XV.yüzyıl Osmanlı eseri olduğu tahmin edilmektedir. Yavuz Sultan Selim’in 1514 yılında Çaldıran Seferinden dönerken burada konakladığı söylenmektedir. Yöre halkı arasındaki yaygın bir söylentiye göre Yavuz Sultan Selim konakladığı bu köyde; Şeyh Ahmed’in ikramından memnun kalmış ve beğenisini “Dede Şen Olasın” diyerek ifade etmiştir. Bu olaydan sonra köyün adı Dedeşen olarak tanınmıştır.
Dedeşen Köyü’nde Osmanlı döneminde cami ile birlikte türbe, çeşme, hamam ve medrese yapılmıştı. Bunlardan cami, türbe ve çeşme günümüze ulaşabilmiş, harap haldeki hamam samanlık olarak kullanılmaktadır. Medreseden ise hiçbir kalıntı bulunmamaktadır.

Cami tek kubbeli Osmanlı üslubunda yapılmıştır. Kare kaideli kesme taştan caminin önünde bir de son cemaat yeri olduğu, konsol, sütun kaidesi ve sütun gövdesi gibi kalıntılardan anlaşılmaktadır. Batıdan içerisine girilen caminin üzeri pandantiflere dayanan bir kubbe ile örtülüdür. İç mekandaki mihrap ve minberin sanat tarihi yönünden bir özelliği yoktur. İç mekanın kuzeybatı köşesinde orijinal minareye ait merdiven bulunmaktadır. Bu merdivenden bugün kadınlar mahfiline çıkış sağlanmaktadır. Batıdaki girişin soluna 1993 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından silindirik gövdeli ve tek şerefeli bir minare eklenmiştir.
Caminin yanındaki .-XIX.yüzyıla ait tarih ve sanat tarihi yönünden önemli mezar taşları bulunmaktadır. hazirede XVIII
Coğrafya:
Ardahan iline 42 km, Göle ilçesine 18 km uzaklıktadır. Köyün yaylası dört yanı ormanlarla çevrili,içinde deresi akan çok güzel yaylası mevcuttur.Doğayla başbaşa kalınabilecek kadar güzel ve dinlendirici bir yayla.
Dedeşen'nin Köprülü Belediyesine Bağlanması:Dedeşen köyü 2004 yılı nüfus sayımı yapılırken Köprülü Beldesinin nüfusu 1600 cıvarına düşüşü ile birlikte çevre köylerinin hiç birisi Köprülü'ye bağlanmak istemedi.Dedeşen'nin tüm ileri gelenleri ve halkı o zamanın Muhtarı Mehmet YAZICI tüm azaları oy birliği ile halk oylaması %100 oyla kabul ederek ,Dedeşen Köprülü Belediyesine bağlanmıştır.