Ardahan köprülü korevenk

KÖPRÜLÜ Beldenin Tarihçesi: Köprülü Beldesi(Korevenk) Ardahan sancağı ile birlikte 1551 yılında Erzurum iline 1579 tarihinde Kars eyaletine bağlanmıştır.1830 yılından şimdiki Merkezi Dedeşen Köyü olarak beldemizin tarihi eserleri olan Dedeşen Çıldır sancağına bağlanmıştı.1866 tarihinde Ardahan sancağına bağlanmıştır.Köprülü tarih boyunca Kars iline bağlı iken.1992 yılında Ardahan il olunca Göle ilçesi ile birlikte Ardahan'a bağlanmıştır.Köprülü Köyü ,Eski köy denilen mevkide kurulmuştur.Köy halkı yayla mevsiminden yaylada iken ıssız olan köy bir yangın sonucundan köy tamamen yanmıştır. 1877-1878 Osmanlı Rus savaşı, halk arasında 93 harbı denilen savaşta köy şimdiki yere kurulmuştur.1877-1878 Osmanlı Rus harbinden İlk çete savaşını başlatan Hasan(Soro) lakaplı şimdiki Karakılıç'ların dedesi ve Durançam'da Zozuk ve arkadaşları ile dağlarda Çete savaşını başlatanlardır.Soro uzun süre çetesi ile Ruslarla savaşmıştır. Hokam (Çayırbaşı) Nahiye iken Rus Neçeliği (komutanı) tarafından yakalanmayınca, Soru'nun akrabaları ;Mahmut,Gevro,Çerkez ve oğlu Recep Sibirya'ya sürgüne gönderilmişlerdir.Sibirya'da ceza evinde iken Gevro,Mahmut,Çerkez Ruslar tarafından çeşitli işkenceler yaparak hunharca öldürmüşlerdir. Recep ise Sibiryada hastanede iken,yanındaki arkadaşı hastanede ölmüş,onunla hastanede yatak değişimi yaparak kendini kurtarmış.O zaman ailesine karahaber kağıdı yani ölüm kağıdı geliyor. Ailesine öldü diye bildirmişlerdır.Ölen arkadaşını cezası hafif oldğunda cezası bittiğinden Memleketine döndüğünden Ordan Elaziğ'e gidip yerleşmiştir kendisine de ulaşılmamıştır.Soro ise bir arkadaşın ihaneti sonucundan yakalanıp Ruslar tarafından Kars kalesinin yanındaki bulunan tabyalardaki zindana atılmış ve orda yaşamını yıtirmiştir..30 Eylül 1920 tarihinde Rus işgalinden kurtulan Korevenk (Köprülü), 1962 yılına kadar Korevenk adıyla söylenirdi.1962 yılında köylerin eski isimleri değiştirilmiştir.Korevenk köyü, köyün ortasından geçen derenin üzeride bulunan tahta köprüden dolayı “Köprülü” adını almıştır.Köyün eski adı Korevenk ise, “Kuruhevenk” adından gelmektedir.Kuruhevenk her türlü nebat anlamındadır.Köyün yaşlıları ile yapmış olduğum görüşmede, köyün batısında bulunan Tekçam mevkisinde elma ve vişne ağaçları bulunmaktaymış;Kuruhevenk isminin buradan kaldığı söyleniyor. Köye ilk gelen kişi Kerim ağa’dır. Kerim Ağa buraya Yozgat’ın Sorgun ilçesinin Ağbucak köyünden gelmiştir. Köprülüye ikamet eden bu kişi tekrar eski köyüne dönmüştür. Köyde Kerim Ağa’dan sonra gelen sülaleler Hemo, Temo, Memi, Hüsno, Purto, Şehik, Şeyhbekir, Karahasan,Beki,Bekiler,Değirmenci;Özkurt,Özyıldırım,Karakılıç,Gökbulut,Özçelik,,Polat,Özdağ,Kavak,Karademir,Çakmakçı,Özkan,Sarıkaya,Irmak Akkoç, Karakoyun, Topçu, Çam,Karadoğan Özuğurlu,Kurşun,Avşarlı,Genç,Bozkurt,Muhittinoğlu, Karakuş,Aras,Uzakdağ ,Tancı,Tek ,Gönet, Karaçiftçi, Erginci sülaleri soyadları bulunmaktadır.Beldemizden yaşamış olan Şeyh Abdullah Bekir adlı kişi tanınmişzatlardan birisidir.

Tarihi Eserleri:Köprülü Merkez Camisi, Şeyhbekir Türbesi,Tarihi Dedeşen Camisi,Dedeşen Kümbeti, Dedeşen Çeşmesi, Aşık Keremin taşı, Kalender kalesi, Zozukun kalesi, Çermik Kaplıcası, Ezo Çeşmesi, Canıbeg yaylasındaki saltaşlar, Köprübaşındaki Konk(Kuzupınar) köyüne giden mağara.
Çeşmeleri :Tomul Çeşmesi,Soronun Çeşmesi,Ezonun Çeşmesi,Değirmenler Çeşmesi
Belediye Başkanı olarak Görev Yapanlar:

1-Kemal KURŞUN 1972-1973
2-Kemal ÖZDAĞ 1974-1977
3-Kemal KURŞUN 1977-1984
4-Şeref ÖZÇELİK 1984-1989
5-Tahsin SARIKAYA 1989-1994
6-Mehmet ÖZÇELİK 1994-1999
7-Şerefeddin KARADOĞAN 1999-2004
8-Kemal MUHİTTİNOĞLU 2004-2009
9-Yıldırım SARIKAYA 2009
öprülü'nün Belediye Oluşu:
1969 yılında köyün nüfusu artış gösterdiğinden bir imza kampanyası düzenlenmiş ve köy Belediye(Belde) teşkilatına İç işler Bakanlığınca karara bağlanmış. 1972 yılından İlk Belediye seçimleri yapılmıştır.Köprülü Beldesi şu anda Göle İlçesi’nin tek beldesidir.
Coğrafi Yapısı:
Doğusunda: Serinçayır Köyü, Samandöken Köyü.Batısında :Erzurum’un Olur İlçesi’nin Köyleri.Kuzeyinde :Kuzupınar Köyü, Dedeşen Köyü.Güneyinde: Erzurum’un Şenkaya İlçesi’nin Yoğurtçular(Tetirkoş)Köyü ile çevrilmiştir.Beldenin deniz seviyesinden yüksekliği 2100 m.’dir. Arazinin % 70’i çayır ve mera, % 30’u ormandır.
Nüfusu:

2000 yılında yapılan nüfus sayımına göre beldenin nüfusu 2442 kişidir.Beldede yer alan hane sayısı 350’dir.Beldeden yaklaşık olarak 6000 kişi İstanbul’a göç edip orada yaşamını devam ettirmektedir.Beldeye bağlı olan Dedeşen ve Durançam köyleri var.Beldenin 2008 nüfusu Dedeşen ve Durançam ile birlikte yaklaşık olarak 3600 cıvarındadır.
Ulaşım:
Beldenin Göle’ye olan uzaklığı 25 km’dir.Ulaşım stabilize yoldan sağlanmaktadır.İlçeye gidişler belediyenin otobüsü, 2 özel minibüs,8-10 özel taksi ile yapılmaktadır.Tarımda 70-80 civarında traktör.Belediyeye ait 2 kepçe, 1 itfaiye arabası, 2 kamyon,1 vidanjör, 1 tarktör ve Belediye Başkanı’na tahsis edilen 2 adet özel otomobil vardır.
Sosyal Yapı:
Beldede, Karakol, Sağlık Ocağı, Belediye Binası, TEK, İlköğretim Okulu,Çok Programlı Lise, bulunmaktadır.Belde halkı kendi imkanlarıyla Beldeye yakışır bir şekilde evler inşa etmektedirler.Tam daire şeklinde evler yapılmaktadır. Beldede 4 kahve ,1 fırın,5 cağ kebap salonu,7-8 Toptancılık ve Bakkal dükkanları bulunmaktadır.Her cumartesi günü hafta sonu pazarı var.Çevre köyleri bu pazardan hayvan alım satımı ve pazar alış verişini yapmaktadırlar.Bu da Beldeye bir canlılık ve ticaret sağlamaktadır.
Eğitim:
Çok Programlı Lise ve İlköğretim Okulu mevcuttur.İlköğretim Okulu,1930 yılında Cami Medresesi’nde 3 sınıflı olarak açılmıştır.1933’te 5 sınıflı ilkokul;1974’te Orta okul açılmıştır.1978-1979 öğretim yıllarında 8 yıllık İlköğretim olarak hizmetine devam etmiştir.İlköğretim için yeni bina 2001 tarihinde hizmete açılmıştır.Bu okula çevrede bulunan Durançam Köyü, Günorta Köyü , Dedeşen Köyü, Serinçayır Köyü kendi imkanlarıyla öğrencilerini göndermektedirler.Bu öğrencilerin toplam sayısı 120’dır.İlköğretim okulunda toplam 270 öğrenci bulunmaktadır.Çok Programlı Lise’de 90 öğrenci bulunmaktadır ve adı geçen köylerden bu okula öğrenci gelmektedir.Her ikiokulda da Okul Koruma Derneği ve Okul Aile Birliği bulunmaktadır.
Beldede Görev Yapan Eğtimcilerimiz:
1-Şahismail ÖZKAN : (38 yıl kendi köyünden Eğitmenlik yapmış)emeği
geçenlerden birisi, herkesin Eğitmeni.
2-Battal DEĞİRMENCİ : (16 yıl köyünden Başöğretmenlik yapmış) 
Emeği geçen Baş Öğretmenimiz.
3-İbrahim ARAS : Göle ilköğretim Müdürü ve köyünden Öğretmenlik yapmış Öğretmenimiz..
4-Nazım ÇAKMAKÇI : (9 yıl köyünde okul Müdürü görevinde bulunmuş.İdealist bir Eğitimci.
5-Kemal ÖZYILDIRIM : Öğretmen-Eğitimci)
6-Asım KARAKILIÇ : (Belde'de 15 Yıl ,İlk,Orta ve İlköğretim Okul Müdürü-Eğitimci)
7-Efendi SARIKAYA : (Öğretmen-Eğitimci)

8-Billür KARADEMİR: (Öğretmen-Eğitimci)
9-Orhan KARAKILIÇ : ( Çok Proğramlı Lisesi Müdürü-Eğitimci) 
10-Güldane DEĞİRMENCİ : (Öğretmen-Eğitimci)
11-Turgut KARADOĞAN : (Öğretmen-Eğitimci
12-Mikail KARAKILIÇ : (Öğretmen-Eğitimci)
13-Mehmet ÖZÇELİK : (Öğretmen-Eğitimci)
14-Kemal ÇAKMAKÇI : ( Okul Müdürü)
Yeni İlköğretim binası yapımı:
2002 yılında yeni yapılmış olan İlköğretim binası sağlıklı olmadığından yeni okul binası için o zaman İlköğretim Okulu Koruma ve Yaşatma Derneğinde Yönetimde bulunanlar ile Belediye Başkanı Şerafettin KARADOĞAN, Muhtar Gazi ÇAKMAKÇI, Okul Dernek Başkanları Hasret ARAS, Lütfü POLAT,Gazi ÖZYILDIRIM,Kazim ÖZYILDIRIM, Okul Müdürü. Asım KARAKILIÇ girişimi ile 2008-2009 Eğitim- Öğretim yılından açılmış olan Yeni okul binasının yapılması için çok katkıları olmuştur. Zamanın Belediye Başkanı Kemal MUHİTTİNOĞLU, Muhtar Mulazim KAVAK, Okul Müdürü Kemal Çakmakçı okul inşatının yapımında takipçisi olmuşlardır.
Yayla Şenlikleri:
Beldenin 2000 yılında “Köprülü Beldesi CANİBEK YAYLA Şenlikleri Derneği” İstanbul Esenyurt Bölgesi ve Anadolu yakasında bir Şubesi var. Dernek, köy camisine kalörifer ve morg yapılması konusunda katkıda bulunmuştur.Dernekte buna benzer faaliyetler sürdürülmektedir.Her yıl CANİBEK YAYLASI’nın şenlikleri Temmuz ayının ilk haftasında 2 gün olarak düzenlenmektedir.CANİBEK YAYLASI mis kokulu orman havası, güzel çiçekleri,acı suyu(maden suyu),yayla inişinin kaymaklı gevrekleri, yufka ekmeği,katmeri ve hele hele Köprülü Cağ Kebabı,ayrıca Köprülü Beldesinin Doğal Kaplıcası ve Maden suyu ile şifa dağıtmaktadır.
Gelenek Görenekleri: Beldede her yıl yayla döneminde düğünler ve sünnet törenleri yapılamaktadır.Belde halkı geçmişten gelen örf ve adetlerini sürdürmektedir.Düğün, nişan, sünnet ve cenaze törenlerinde belde halkı büyük bir yardımlaşma örneği göstermektedir.Belde başlık parası olayı ortadan kalkmıştır.Yayla şenliklerinde ve düğünlerde İlköğretim Okulu’nun ve Çok Programlı Lise’nin oyun ekipleri yöresel giysileriyle yöresel oyunları sergilemektedirler.Beldenin genç erkekleri ve kızları düğün ve şenliklere renk katmaktadırlar.
Geçim Kaynağı:
Belde halkı tarım ve hayvancılıkla uğraşmakta,ayrıca arıcılıkta yapılmaktadır.Beldenin sakinlerinin büyük bir kısmı (% 95’i)hayvancılıkla uğraştığından hayvanların sütünden etinden yararlanmaktadır. Büyük ve küçükbaş hayvancılıktan yöre halkı gelir elde etmektedir.Refah düzeyi iyidir.

İklim Yapısı :
Karasal iklim hüküm sürmektedir.Kışlar soğuk ve kar yağışlı,yazlar ise ılık ve sıcaktır. 

Muhtar Olarak Görev Yapanlar:


1-Şeviş ÖZYILDIRIM
2-Faris POLAT

3-Şahhüseyin KARAKILIÇ
4-Aslan ÖZKURT

5-Hüseyin GÖKBULUT
6-Muhittin ÖZDAĞ
7-Mehmet IRMAK
8-Aslan SARIKAYA
9-Mevlüt ÖZYILDIRIM
10-Muhittin ÖZKURT
11-Şakir KURŞUN
12-İbrahim ÖZYILDIRIM
13-Battal KAVAK
14-İsmet ÖZYILDIRIM
15-Kemal POLAT
16-Torun SARIKAYA
17-Selahattin KARADEMİR
18-Yakup KARAKOYUN
19-Gazi ÇAKMAKÇI
20-Mulazim KAVAK
21-İsmet KARAKILIÇ

GÜNCELEME 2019
CNN ARDAHAN INTERNATİONAL